Endodonti
Endodonti konusu olan kanal tedavisi, dişlerin ve devamında köklerin içerisinde mevcut bulunan, dişin hem hücresel düzeyde beslenmesini hem de sinirsel iletimini sağlayan diş pulpası adı verilen bağ dokusunun alınması ve yerine insan vücuduna zarar vermeyen materyallerle doldurulması işlemidir.
Bu tedavi hangi hastalara, hangi gerekliklerde uygulanabilir?
-Kanal tedavisi, iki temel gereklikle yapılabilir.
Birincisi; çoğunlukla diş çürüğü sebebiyle ya da diş içerisindeki dokularda ve dişi kemiğe bağlayan dokularda oluşan hastalık sonucu uygulanır.Kronik yada akut enfeksiyon konusu ise akut enfeksiyonlar ağız içerisinde bazen yerel şişkinliklerle bazen de dıştan fark edilebilecek kadar belirgin yüz bölgesinde ki şişliklerle ve çoğunlukla şiddetli diş ağrıları ile seyreden apselere dönüşebilir. Bazen de enfeksiyon kroniktir, bu tür belirtiler göstermez ve başka bir sebepten bölgeden radyografi aldığında tespit edilir.
Kök kanal tedavisi için ikinci gereklilik ise bölgede enfeksiyon yok ama kısa sürede böyle bir enfeksiyonun oluşabilmesi söz konusu ise, örneğin protez yapılması için işlem yapılan bir dişte, az doku kaldığında yani dişin içerisindeki canlı dokuların mikroorganizma istilasına maruz kalma ve bahsettiğimiz enfeksiyonların oluşma öngörüsü var ise, yada dişte çürük temizlerken, çürüğün yoğun ağrı tepkisi vermeye başladığı durumlarda tedbir için, enfeksiyon oluşmadan da kök kanal tedavisi yapılarak dişin içerisi mikroorganizmalar elverişsiz hale getirilebilir.
Bu tedavi hangi durumda uygulanmaz?
-Kök kanal tedavisi aslında birçok dişe uygulanılabilen ve başarı oranı oldukça yüksek bir tedavidir. Kök kanal tedavisinin alternatifi ise dişin çekimidir. Eğer bir dişte dişi kemiğe bağlayan dokular dişi bu bölgede tutamayacak kadar hasta ise, bu dişe kök kanal tedavisi yapmak o dişi ağızda tutmaya yetmez, o zaman dişe kanal tedavisi uygulanmaz.
Kök kanal tedavisinin sonuçları ile ilgili beklentiler nelerdir ?
-Kanal tedavisinde başarı dişin olabildiğince uzun ve sağlıklı bir şekilde ağızda fonksiyon görür halde tutabilmektir. Tedavinin başarı yüzdesi ve dişin ağızda sağlıklı kalmak süresi ile ilgili birçok faktör etkili olsa da, kök kanal tedavisi hastalara dişleri ömürleri boyunca sağlıklı bir şekilde hizmet edilsin diye yapılır.
Ne kadar süren bir tedavidir ?
-Kök kanal tedavisi, mikroorganizma olmayan yani enfeksiyon almayan vital dişlerde çoğunlukla ortalama bir saat süren bir randevuda bitirilebilmektedir.
Diş içerisinde ve kök çevresinde yoğun enfeksiyon olduğu durumlarda, diş kökü içerisine yerleştirilen tedavi edici ilaçlar ile vakanın verdiği iyileşme cevabına göre bir kaç seans fazladan işlem gerektirebilir.
Süreç nasıl işliyor?
-Diş ve çevre bölgesini, bölgesel anestezi ile hissizleştirmek ile başar. Çünkü diş içerisinde mevcut bulunan canlı dokular sinir sonlaması açısından çok zengin yani ağrıya çok duyarlı, hassas dokulardır. Anesteziden sonra dişte var ise mevcut çürükler öze aletlerle temizlenir. Takiben diş içerisindeki kökün yada kökleri girişi tespit edilerek, buradan özel aletlerle girilerek, kökün içeriğindeki dokular da temizlenir.
İşlemler esnasında köklerin içi hem doku çözücü hem de mikroorganizma öldürücü sıvılarla yıkanır. Kökler, zararlı olmayan ve bu bölgelere mikroorganizma yerleşmesine engel olabilecek uyumlu kök kanalı dolgusu materyalleri ile doldurulabilmek için hazırlanır. Eğer köklerde ve çevre kemik dokuda enfeksiyon varsa kökler içlerin mikrop öldürücü ilaçlar ile doldurulur ve geçici dolgu ile kapatılarak bir müddet ilacın etkinliği beklenir. Eğer yoksa köklerin içerisi özel kök kanal dolgusu materyalleri ile doldurularak dişin tedavisi tamamlanmış olur.