İmplant

İmplant

Neden implant?

-İmplantlar diş kökünü taklit ederek diş kaybını telafi etmek için ideal tedavi alternatifidir. Kayıp bir dişe sahip olmak, gülme sırasında kişinin kendi imajını olumsuz yönde etkileyerek kişisel ya da profesyonel yaşamına zarar verebilir. Aynı zamanda bir konuşma engeline veya yiyecek çiğnemesinde zorluğa yol açabilir.

Tek dişlerini kaybeden hastalar, doğal dişlerinin klasik köprü protezlerinde olduğu gibi boşluğun her iki tarafına da sabitlenmesini istemezler. Bu nedenle boşluk, implant tedavisi ile sağlıklı bir şekilde giderilir.

Bazen dişsiz ağızlarda kullanılan geleneksel tam damak protezlerinin ağızlarında hareket ettiğinden şikayet ederler. Bu sorun, özellikle alt çenenin eklem nedeniyle hareketli olması nedeniyle hastaların sosyal yaşamında bir kabusa dönüşebilir. Bu gibi durumlarda protez seçenekleri implant sayısına göre değişir. İmplant sayısı ayrıca, hastaların protezden (sabit veya hareketli) beklentileri ve mevcut kemik yapılarının kalitesi ve miktarına göre de değişmektedir.

Diş implantları ayrıca, arka dişlerini kaybetmiş hastaların sabit bir köprü protez bacağına sahip olmaması ve kısmi çıkarılabilir protez kullanması gerektiğinde bir kurtarma tedavisi seçeneği olarak görünmektedir. İmplantlarla arka bölgelerde sabit köprü protezi yapılabilir.

Süreç nasıl işliyor?

-İmplant tedavisi uzun süreli bir tedavi sürecidir. Hastalarımızın bazıları bu süreçte sürekli kliniğe gitmeleri gerektiğini düşünüyor. Ancak kemiğe implant yerleştirilmesi sadece birkaç saat içinde tamamlanır. Bir sonraki ilk işlem implantların kemikle kaynaşmasını beklemektir. Bu işlem ortalama 3 ay sürer ve bu süre zarfında hastaların kliniğe gelmeleri gerekmez. İmplantların uyku süresinden sonra, yaklaşık 1 haftalık bir süre ölçüm işlemi ve implantların üst yapısının tamamlanmasıdır. Ancak, bu süreler hastaların kemik kalitesine, implantın tipine ve yapılabilecek ek işlemlere bağlı olarak değişebilir.

Bu işlem sırasında acı hisseder miyim?

İmplant uygulaması sırasında lokal anestezi uygulandığı için hastalar operasyon sırasında ağrı hissetmezler. Uygulama sonrası ağrı kesici ve antibiyotik sayesinde rahat bir süre geçirirler. Hastalar günlük işlerine kolayca devam edebilirler.

Kimlere uygulanabilir?

-İmplant hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak, kemoterapi gören hastalar için doktor konsültasyonu yapılmalıdır. Yakın zamanda radyasyon tedavisi alan ve implant implantasyonu yapılan hastalar mümkünse ertelenmelidir. Ayrıca diyabeti, hipertansiyonu, yüksek kolesterolü ve D vitamini eksikliği olan hastalar gerekli önlemler alınarak implant yaptırabilirler.

Diş implantları, insan vücuduna kesinlikle alerjik olmayan, titanyum denilen bir metalden yapılmıştır. Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmez. Halk arasında vücudun implantı kabul edemeyeceğine dair yanlış bir inanç vardır. Bununla birlikte, uygun ön araştırmalar yapılır ve iyi bir diş hekimi tarafından tedavi edilirse herhangi bir problemin ortaya çıkması pek olası değildir.

Daha Fazlası…

-İmplantların uyku süresi olarak adlandırdığımız iyileşme sürecinde hastalar dişsiz olmaktan endişe duyuyorlar. Bununla birlikte, diş hekiminiz bu süreçte dişsiz olmamanız için sizin için uygun geçici protezi hazırlayacaktır.

-Ameliyat sonrası ağız bakımınız çok önemlidir. Kötü diş sağlığı, implant başarısızlıklarının önde gelen nedenidir. İmplantların başarı oranları % 95’in üzerindedir ve kullanım süresi 5-25 yıl arasında değişmektedir. Kullanım süresi doğrudan kemik kalitesi ve hastaların ağız hijyeni ile ilgilidir.

-İmplantların kanser riski oluşturduğunu söyleyenlerin bilimsel geçerliliği yoktur.

-Kısacası, implant tedavileri son yıllarda en başarılı alternatiftir ve hastalara konforlu bir yaşam fırsatı sunar.

* HF Dental’de kullanılan implant sistemleri Uluslararası Kalite Standartlarına uygundur.

** Kullandığımız markalardan bazıları; NOBEL BIOCARE, ANKYLOS, STRAUMANN, NUCLEOSS, IMPLANCE, VB