Porselen Lamine

porselen lamine

Porselen lamine, lamine diş, yaprak diş, porselen diş olarak bilinen ince porselen kaplamalar estetik diş hekimliği alanında en çok tercih edilen tedavidir.

Bir fotoğrafa bakarsınız ve “Ne güzel bir kadın!” ya da “Ne karizmatik bir adam!” dersiniz. Bir daha bakın. Algıladığınız bu hoşluğun arkasındaki en önemli etken güzel bir gülüştür. Bu gülüşü tamamlayan dişler mutlaka altın orana sahip ve kişiye özel olarak tasarlanmış, dişlerin ön plana çıktığı bir tasarımdan ibarettir. Günümüzdeki teknolojiler sayesinde bu görüntüye sahip olmak artık herkes için mümkündür.

Diş hekimliğindeki estetik devrim olarak nitelendirdiğimiz porselen lamine diş uygulamaları bu yeniliklerin başında gelir. Kişiye özel olarak yapılan dijital gülüş tasarımlarıyla arzu edilen gülüş elde edilebilir. Lamine dişler, kişinin mevcut dişlerindeki renk farklılığına, çapraşıklıklara, daha önce dolgu ve işlem görmüş olup olmamasına bağlı olarak kendi içinde planlama farklılıkları gösterir.

Hangi durumlarda porselen lamine tercih edilir?

-Dişlerin aralarındaki açıklıklarda (diastema)

-Dişlerde mine çatlaklıklarına bağlı hassasiyet ve sızlamalarda

-Gülerken aşırı gözüken diş eti görüntülerinde (gummy smile)

-Dişlere daha önceden uygulanan dolgu sonrası oluşan renklenmelerde

-Ortodontik tedavi sonrası diş yüzeylerinde oluşan erezyonlarda

-Gülüşün bütününde kişiyi rahatsız eden durumlarda

-Ufak aşındırmalarla düzeltilebilecek çapraşıklıklarda (ortodontik tedavi gerektirmeksizin)
Lamine uygulamalarında dişler zarar görür mü?
-Bu kişiden kişiye değişen bir durum olmakla beraber genellikle dişlerde hiç aşındırma yapmadan (prepless lamine) kontak lens inceliğinde lamine uygulamaları yapılmaktadır. Bu laminelerin ince olması sebebiyle ışık geçirgenliği çok yüksektir ve kişilerin kendi dişlerinden ayırt edilemeyecek kadar doğal bir görüntü oluşturur.

Bazı çapraşıklık durumlarında ortodonti tedavi gereksinimi olmadan dişler üzerinde 0.5-1.5 mm aralığında dişlerden aşındırma yaparak lamine uygulamaları yapılmaktadır. Ancak bu aşındırma, diş minesi kalınlığında olduğu için, özel yöntemlerle dişe yapıştırılan ve diş minesini taklit eden porselen laminelerin dişe yapıştırılması sayesinde dişlerin minimal seviyeye düşürülmektedir.

İşlem kaç seansta tamamlanır?

-İlk seansta detaylı ve profesyonel fotoğraf çekimleri yapılmaktadır. Önce kişinin dişlerinin ölçüsü alınır. Çekilen fotoğraflar üzerinde dijital olarak yapılan gülüş tasarımı, bu ölçüyle elde edilen model üzerine aktırılır (Mock-up).

Tasarlanmış yeni model ikinci seansta silikon bir matris aracılığıyla kişinin dişlerinin üzerine uygulanır. Bu uygulama kişiye finalde oluşacak görüntüsü hakkında ipucu verir. Gülüşünde oluşacak bu değişimden memnun kaldığı taktirde ya hiçbir aşındırma yapmadan ya da ufak aşındırmalar yaparak dişlerin final ölçüsü alınır.

Kişiye özel tasarlanmış lamine dişler, üçüncü seansta dişlerin üzerine yapıştırılır. Bu üç seansın toplam süresi 7-10 gün arasında değişmektedir.

Lamine dişlerin kullanımında neye dikkat etmek gerekir?

-Uygun tekniklerle tasarlanmış ve yapıştırılmış laminelerin kullanımı son derece kolaydır.

-Dişlerinin gıcırdatma alışkanlığı olanların gece plaklarıyla desteklenmesi gerekebilir.

-Doğal dişlerde kaçınılması gereken alışkanlıklardan lamine dişlerde de uzak durmak gerekir. (Kalem ısırmak, tırnak yemek, ön dişlerle sert ısırmak)

-Lamineler her bir dişe tek tek yapıştırıldığı için rahatlıkla diş ipleriyle arayüz temizliği yapılabilmektedir ve dişler fırçalanabilmektedir.

Renklenme olur mu?

-Hayır kesinlikle olmaz. Laminelerin yapısal özellikleri sebebiyle doğal dişlerde oluşan çay kahve lekeleri bile üzerinde tutunamaz.

Lamine dişler çıkartılıp eki haline dönülebilir mi?

-Eski haline dönüş sağlanamamaktadır ancak zaten işleme başlamadan önce ikinci seansta kişiye final görüntüsü gösterildiği için, kişi bitimdeki görüntüden memnun kalarak uygulamaya başlar ve sonra çıkartma isteği oluşmamaktadır.

Lamine dişler kaç yıl kullanılabilir?

-Lamine dişler uygun bir ağız bakımı ile uzun yıllar hiçbir sıkıntı yaşamadan rahatlıkla kullanılabilir. Bir sebeple düşen ya da kırılan lamine dişin tekrar yapıştırılması ya da yenilenmesi oldukça kolaydır.